Miért ne a Google Fordítót használjuk fordításra weboldal szöveg esetén?

Kelet-Európában sajnos nagyon sok cég próbál a professzionális fordításon spórolni, így az esetek többségében megkérnek egy munkatársat a cégnél, hogy próbálja meg lefordítani egyedül vagy a Google fordítóval a weboldal szövegeit.

Ritka, de szerencsés esetben a munkatárs ismeri valamennyire az adott idegen nyelvet, így talán tükrözi majd valamennyire az eredeti szöveg tartalmát a lefordított szöveg. Gyakori eset viszont az, hogy a munkatárs nem ért az adott idegen nyelven, és a Google fordítót hívja segítségül, és abban reménykedik, hogy ez elég lesz.

Nézzük meg, miért szerencsétlen ez a hozzáállás, és milyen következményei lehetnek egy ilyen amatőr döntésnek egy cég esetében.

1. Miért ne bízzuk a Google fordítóra a honlap fordítást?

Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy milyen piaci tevékenységet folytat egy vállalat, mert amint nem egy magánszemélyről van szó, aki hobbi szinten készít magának egy weboldalt, abban a pillanatban érvényesül egy egyszerű kritérium, miszerint a cégnek megbízhatónak kell lennie az interneten ahhoz, hogy sikeresen tudja értékesíteni a termékeit, szolgáltatásait a konkurens vállalatok mellett.

Nem kell annyira messze menni ahhoz, hogy mi, magyarok is lássunk olyan fordításokat (pl. áruházakban a termékek neve), amelyekről üvölt, hogy nem profi fordító készítette, hiszen tele van helyesírási hibákkal, idegen szókapcsolatokkal, furcsa mondatszerkesztéssel, illetve olyan tipikus hibákkal, amelyektől egyszerűen nevetséges lesz a szöveg.

Amennyiben csak és kizárólag a Google fordítóra hagyatkozunk egy szöveg fordítása során, a következő problémákkal találhatjuk szembe magunkat:

A szólásokat, közmondásokat, szókapcsolatokat szinte szó szerint fordítja le a program, ami szinte minden esetben távol lesz a valóságos tartalomtól.

Szinte biztos, hogy rossz lesz valahol a ragozás, gyakran olyan szavakat kapunk, amelyeket még az adott nyelven beszélők sem használnak.

A Google fordító nem az adott nyelvterületen gyakran használt kifejezéseket fogja megjeleníteni, hanem azokat, amelyekről úgy gondolja, hogy jó lesz az adott szövegkörnyezetben. Pl. a környező országokban sok helyen használják a cipő helyett a lábbeli szót. A magyar szinte alig keres rá a lábbeli kifejezésre, mert ha cipőt akarunk venni, akkor a cipő szót írjuk be, nem a lábbelit.

Magánszemélyek esetében ezek a hibák még megbocsáthatóak, maximum nevetünk egy jót, viszont, ha ezt egy cég teszi, akkor hatalmasat zuhan a presztízse, imidzse, hiszen egyértelműsíti így a felhasználók előtt, hogy nem szereti professzionálisan megoldani a vállalattal kapcsolatos teendőket. Ha egy egyszerű fordítást nem hajlandó kifizetni egy profi fordítóirodának, akkor miért bízzunk meg benne, hogy minőségi terméket vagy szolgáltatást fog nyújtani?

Jogi szövegekhez (felhasználási feltételek, elállás a vásárlástól, jogi nyilatkozat, stb.) még véletlenül se használjuk a Google fordítót, mert akkor nagyon nagy jogi vitába keveredhet a cégünk, hiszen ha nem felel meg a fordítás az érvényben lévő jogszabályoknak, akkor azt a külföldi állampolgár akár be is perelheti, nehéz helyzetbe hozva ezzel a cég működését.

Marketing kampányok során a brosúrák, bannerek, reklámszövegek, képes anyagok és egyéb hirdetések tekintetében sem érdemes a Google fordítóra hagyatkozni, hiszen ha nem sikerül tökéletesre a fordítás – ami igen gyakori eset -, akkor lejáratjuk magunkat ország-világ előtt, hogy akkora sóherek vagyunk, hogy még profi fordításra sem vagyunk hajlandóak költeni.

Sajnos sok cég csinálja azt is, hogy a vállalati blogjába nem tölt fel rendes bejegyzéseket, hanem kimásol egy idegen nyelvű oldalról egy szöveget, beteszi a Google fordítóba, majd az így kapott szöveget beilleszti a blogba. Gyakran el sem olvassák, milyen nevetséges dolgokat tesznek így ki a vállalat honlapjára. A másolás pedig amúgy is etikátlan szokás, ezt senkinek sem kéne csinálnia.

2. Kinek és milyen esetben jó a Google fordító?

a) Google fordító program fordítóknak

A Google fordító főként azoknak nagy segítség, akik kiválóan értenek az adott idegen nyelven, és úgy érzik, gyorsabban megy a fordítás, ha a programot használják. Ez nem azt jelenti, hogy a programmal fordított szöveg kész is, hanem azt, hogy van egy verzió, amit már csak át kell írni, hogy megfeleljen az adott célnyelv nyelvtani és szókincs-beli sajátosságainak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy fordító kap egy 10 oldalas fordítást, amit apránként betesz a Google fordítóba, és az így kapott fordítást elmenti magának. Ez az első fázis.

A második fázis az, hogy ő maga, manuálisan átmegy párhuzamosan a fordítandó szöveg és a Google fordító által készített fordításon, amely során az esetek többségében rengeteget fog nevetni.

A nevetgélés közben természetesen javít, javít, javít és javít. Utána pedig újra átnézi, igyekszik stilizálni, helyretenni a nyelvtant, a szókapcsolatokat, stb. Tehát ez azt jelenti, hogy a fordítónak segítséget, egyfajta löketet ad a Google fordító, de semmiképpen sem a végeredményt, hiszen azzal egy pillanat alatt el is veszítené a fordítói állását.

b) Google fordító program lelkes nyelvtanulóknak

Nyelvtanulás során is igen hasznos a Google fordító, hiszen egy-egy szó vagy egyszerűbb mondat esetében nagy segítségére lehet annak, aki szeretné megtanulni az adott nyelvet. Nemcsak a szavak jelentésében tud segíteni a program, hanem a kiejtésben is, hiszen le lehet játsszatni a programmal a beírt szavakat. Természetesen amennyiben mondatokat szeretnénk felolvastatni a programmal, közben jókat nevetgélhetünk a monoton hangon is. Jó móka és hasznos is a Google fordító, mi is szeretjük, de távol áll még attól, hogy helyettesíteni tudjon egy diplomás szakfordítót.

Ennek főként az az oka, hogy a legfontosabb nyelvek az európai piacon tele vannak olyan nyelvtani szabályokkal, amelyeket ha sikerülne is teljes mértékben beadagolni a Google fordítónak, akkor is rengeteg kivétel maradna, amit csak az vesz észre, aki ismeri, használja és profi szinten érti az adott nyelvet.

Tanulság, összegzés

A Google fordító egy rendkívül hasznos eszköz mind a tanulás, mind a szórakozás, mind a hivatásos fordítás során, viszont nem szabad elfelejtenünk azt, hogy ez is csak egy program, ami nem ismeri a régiós nyelvjárásokat, nyelvi sajátosságokat, kivételeket, gyakran használt szókapcsolatokat, illetve nem tudja ugyanazt a stílust visszaadni, amit az eredeti szövegben látunk.

A Google fordító miután nem pontosan fordít, így inkább támpontokat, segítséget nyújt egy idegennyelvű szöveg megértése esetében, így mi is inkább segítségként tekintünk rá, nem pedig megoldásként, hiszen a Google nem tudja visszaadni azt, amit az ügyfelek kérnek tőlünk, ehhez embernek kell lenni.

Egy gép sosem fog tudni olyan szintű és minőségű fordítást biztosítani, mint egy több éves tapasztalattal rendelkező profi fordító. Így továbbra is fontos szerepe van a professzionális fordításnak abban, hogy a lefordított szövegek tökéletesen tükrözzék az eredeti szöveg stílusát, tartalmát, szókapcsolatait, humorát, komolyságát, tiszteletteljes vagy épp csipkelődő hangnemét vagy vicces kifejezéseit – gondoljunk csak a Monty Python fordításokra.

Egy idegen nyelv elsajátítása hasonló a hangszeren való gyakorláshoz, hiszen csak így lehet muzsikálni, nem pedig zenélni. Egy professzionális fordítónak ezért úgy kell tudnia játszani az adott idegen nyelv eszközeivel, ahogy a muzsikus játszik a hangszerén.