Műszaki szakfordítás

Műszaki szakfordítás angol, német és más nyelveken

Műszaki szakfordítás készítésére ma már akár egy egész csapat is szükséges lehet. A műszaki területek specifikációja, a folyton változó és bővülő szakzsargon és a komplex feladatok szükségessé teszik akár egy fordítás elkészítésénél is több szakember precíz munkáját. Nálunk, a Bilingua fordítóirodánál minden adott a tökéletes műszaki fordítások elkészítéséhez. Nagy létszámú, szakértő csapat, több, mint 10 év gyakorlat, szükséges technikai háttér és természetesen a szakma iránti alázat, valamint az ügyfélorientált látásmód.

Amiket gyakran fordítunk

 • Minőségi tanúsítvány, megfelelőségi nyilatkozat
 • Gépkönyv, kézikönyv
 • Használati utasítás
 • Kezelési utasítás
 • Tervrajzok, építőipari dokumentumok
 • Autóipari szövegek, folyamatábrák

Hívjon most!

Műszaki szakfordítás – pontosság és precizitás a Bilingua Fordítóiroda szakértőitől

A műszaki szakfordítás egy különleges és nagy szakértelmet igénylő terület a fordítói szakmában. A Bilingua Fordítóiroda számos tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, és elkötelezett amellett, hogy ügyfelei számára a lehető legjobb minőségű fordításokat nyújtsa. Ebben a cikkben bemutatjuk, mire kell odafigyelni a műszaki szövegek fordításánál, mi teszi a fordítást igazán minőségivé, és melyek a leggyakoribb hibák.

 1. Pontos terminológia használata

A műszaki fordítás egyik legfontosabb eleme a pontos terminológia használata. Az iparági szakkifejezések helyes fordítása alapvető fontosságú, hiszen ezek az alapjai a szöveg érthetőségének és pontosságának. A fordítónak nem csak az adott nyelvet, hanem az adott szakterületet is mélyrehatóan ismernie kell. A Bilingua Fordítóiroda szigorú terminológiai adatbázisokat és glosszáriumokat használ annak érdekében, hogy a szakkifejezések következetesen és pontosan kerüljenek át az egyik nyelvből a másikba.

 1. Kulturális különbségek figyelembevétele

A műszaki fordítás során nem csak a nyelvi, hanem a kulturális különbségeket is figyelembe kell venni. Az eltérő mérési rendszerek, szabványok és technológiai megközelítések befolyásolhatják a fordítás eredményét. Egy jó fordító tisztában van ezekkel a különbségekkel, és képes azokat megfelelően kezelni.

 1. Pontos műszaki ismeretek

A műszaki szövegek fordítása mély műszaki ismereteket igényel. A Bilingua Fordítóiroda szakemberei nem csak nyelvészek, hanem mérnöki és műszaki háttérrel is rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy a legösszetettebb szövegeket is pontosan fordítsák le. Az alapvető technikai ismeretek nélkülözhetetlenek a helyes fordításhoz.

 1. Gyakori hibák a műszaki fordításban

A műszaki fordításban gyakran előforduló hibák közé tartozik a nem megfelelő terminológia használata, a pontatlan mértékegységek fordítása, valamint a forrásnyelvi mondatszerkezetek követése, amelyek a célnyelven értelmetlenné válhatnak. Az ilyen hibák elkerülése érdekében A Bilingua Fordítóiroda minden fordítást többszintű ellenőrzési folyamaton keresztül vizsgál át, biztosítva ezzel a hibátlan végeredményt.

 1. Minőségbiztosítási folyamatok

A minőségbiztosítás a fordítási folyamat elengedhetetlen része. A Bilingua Fordítóiroda több lépésből álló minőségellenőrzési rendszert alkalmaz, amely magában foglalja a terminológiai ellenőrzést, a nyelvi lektorálást és a szakmai lektorálást is. Minden szöveget legalább két szakember vizsgál át, hogy a lehető legjobb minőségű végeredmény szülessen.

 1. Ügyfélkommunikáció és visszajelzések

A hatékony ügyfélkommunikáció szintén kulcsfontosságú a sikeres műszaki fordításban. A Bilingua Fordítóiroda nagy hangsúlyt fektet az ügyfelekkel való folyamatos kapcsolattartásra, és nyitott a visszajelzésekre, hogy a fordítási folyamat során felmerülő kérdéseket azonnal kezelni tudja. Az ügyfelek elégedettsége elsődleges szempont, és minden visszajelzés hozzájárul a szolgáltatásaink folyamatos fejlesztéséhez.

Összegzés

A műszaki szakfordítás komplex és kihívásokkal teli feladat, amely alapos szakértelmet és precizitást igényel. A Bilingua Fordítóiroda Budapest területén elkötelezett amellett, hogy a legmagasabb színvonalú fordításokat nyújtsa ügyfeleinek, figyelembe véve a terminológiai pontosságot, a kulturális különbségeket, a műszaki ismereteket és a minőségbiztosítási folyamatokat. Az ilyen alaposság és elkötelezettség teszi lehetővé, hogy ügyfeleink mindig elégedettek legyenek a szolgáltatásainkkal.

Hívjon most!

Pontos terminológia használata

A műszaki szakfordítás egyik legkritikusabb eleme a pontos és következetes terminológia használata. A műszaki szövegek tele vannak olyan szakkifejezésekkel, amelyeket ha nem megfelelően fordítunk le, az félreértésekhez, sőt komoly hibákhoz vezethet. Ez különösen fontos olyan iparágakban, mint a gépipar, az elektronika, az építőipar vagy az IT, ahol egyetlen félreértett kifejezés is súlyos következményekkel járhat.

A Bilingua Fordítóiroda szakemberei szigorú terminológiai adatbázisokat és glosszáriumokat használnak, amelyek biztosítják a fordítások konzisztenciáját. Ezek az adatbázisok folyamatosan frissülnek, és tartalmazzák az adott szakterület legfrissebb és legpontosabb szakkifejezéseit. Az adatbázisok használata mellett, fordítóink rendszeresen konzultálnak mérnökökkel, technikusokkal és egyéb szakértőkkel, hogy a lehető legpontosabb fordítást nyújtsák.

A pontos terminológia használata nemcsak a szavak szintjén, hanem a kontextusban is elengedhetetlen. A műszaki szövegek gyakran tartalmaznak specifikus utasításokat, leírásokat és adatokat, amelyek pontos értelmezése és fordítása kulcsfontosságú. Fordítóink alaposan ismerik a forrás- és célnyelv sajátosságait, és képesek a szakkifejezéseket úgy használni, hogy azok az eredeti jelentést teljes mértékben visszaadják.

Hívjon most!

Kulturális különbségek figyelembevétele

A műszaki fordítás során nemcsak a nyelvi, hanem a kulturális különbségek figyelembevétele is elengedhetetlen. Az eltérő országokban és régiókban alkalmazott mérési rendszerek, szabványok és technológiai megközelítések befolyásolhatják a fordítás eredményét. Például az Egyesült Államokban használt angolszász mértékegységek (inch, foot, gallon) teljesen eltérnek az európai szabványoktól (méter, liter), és ezek helytelen fordítása komoly problémákhoz vezethet.

A kulturális különbségek figyelembevétele kiterjedhet a dokumentumok formátumára és elrendezésére is. Egy ázsiai piacra szánt műszaki leírás eltérő grafikai és szöveges elrendezést igényelhet, mint egy európai piacra szánt dokumentum. A Bilingua Fordítóiroda fordítói tisztában vannak ezekkel a különbségekkel, és képesek a fordítást úgy alakítani, hogy az a célközönség számára a lehető legérthetőbb és leghasználhatóbb legyen.

Pontos műszaki ismeretek

A műszaki szövegek fordítása mély műszaki ismereteket igényel. Egy fordító nemcsak nyelvész, hanem gyakran mérnök, technikus vagy egyéb műszaki szakember is, aki alaposan ismeri a szakterületet. A Bilingua Fordítóiroda fordítói között számos olyan szakember található, akik rendelkeznek műszaki háttérrel, így biztosítva, hogy a legösszetettebb szövegek is pontosan és érthetően kerüljenek lefordításra.

A műszaki ismeretek hiánya gyakran vezet félreértésekhez és pontatlanságokhoz. Például egy gép működési leírásának fordítása során a fordítónak pontosan ismernie kell a gép részeit és működését, hogy a fordítás hiteles és pontos legyen. A Bilingua Fordítóiroda fordítói rendszeresen részt vesznek továbbképzéseken és tréningeken, hogy naprakészen tartsák műszaki ismereteiket és képességeiket.

Gyakori hibák a műszaki fordításban

A műszaki fordítások során gyakran előforduló hibák közé tartozik a nem megfelelő terminológia használata, a pontatlan mértékegységek fordítása, valamint a forrásnyelvi mondatszerkezetek követése, amelyek a célnyelven értelmetlenné válhatnak. Például egy angol nyelvű szövegben a „torque” szó megfelelő fordítása magyarra „nyomaték”, de ha ezt a szót rosszul fordítják, az komoly technikai félreértésekhez vezethet.

A mértékegységek pontatlan fordítása szintén gyakori hiba. Egy amerikai dokumentumban szereplő „inch” helytelenül fordítva komoly problémákat okozhat egy európai szerelési útmutatóban. A Bilingua Fordítóiroda fordítói különös figyelmet fordítanak a mértékegységek és egyéb műszaki adatok helyes fordítására, hogy elkerüljék az ilyen hibákat.

Hívjon most!

Minőségbiztosítási folyamatok

A minőségbiztosítás a fordítási folyamat elengedhetetlen része. A Bilingua Fordítóiroda több lépésből álló minőségellenőrzési rendszert alkalmaz, amely magában foglalja a terminológiai ellenőrzést, a nyelvi lektorálást és a szakmai lektorálást is. Minden szöveget legalább két szakember vizsgál át, hogy a lehető legjobb minőségű végeredmény szülessen.

A minőségbiztosítási folyamat során az első lépés a terminológiai ellenőrzés, amely során a fordító és a terminológus szakember átnézi a szöveget, hogy a szakkifejezések pontosak és következetesek legyenek. Ezt követi a nyelvi lektorálás, amely során a nyelvi lektor átnézi a szöveget nyelvtani és stilisztikai szempontból. Végül a szakmai lektorálás során egy szakértő ellenőrzi a szöveget, hogy az műszaki szempontból is helyes legyen.

Ügyfélkommunikáció és visszajelzések

A hatékony ügyfélkommunikáció szintén kulcsfontosságú a sikeres műszaki fordításban. A Bilingua Fordítóiroda nagy hangsúlyt fektet az ügyfelekkel való folyamatos kapcsolattartásra, és nyitott a visszajelzésekre, hogy a fordítási folyamat során felmerülő kérdéseket azonnal kezelni tudja. Az ügyfelekkel való szoros együttműködés biztosítja, hogy a fordítás minden szempontból megfeleljen az elvárásoknak.

Az ügyfelek elégedettsége elsődleges szempont, és minden visszajelzés hozzájárul a szolgáltatásaink folyamatos fejlesztéséhez. A Bilingua Fordítóiroda rendszeresen kér visszajelzést ügyfeleitől, és ezek alapján folyamatosan fejleszti és finomítja szolgáltatásait. Az ügyfelekkel való kommunikáció során fontos, hogy a fordítóiroda rugalmas és segítőkész legyen, hogy a felmerülő problémákat gyorsan és hatékonyan lehessen megoldani.

Gépkönyvek fordítása

A gépkönyvek olyan részletes dokumentációk, amelyek egy adott gép műszaki adatait, működési elveit, karbantartási és javítási utasításait tartalmazzák. Ezeket a dokumentumokat számos iparágban használják, többek között a gyártásban, az autóiparban, az építőiparban, valamint az energetikai és elektronikai ágazatokban. A gépkönyvek nélkülözhetetlenek a gépek biztonságos és hatékony működtetéséhez, valamint a karbantartási folyamatokhoz.

A gépkönyvek fordítása különösen fontos, mert ezek az információk a gépek helyes és biztonságos használatát biztosítják. A nem megfelelően fordított gépkönyvek súlyos következményekkel járhatnak, beleértve a gépek meghibásodását, baleseteket és termeléskiesést. A Bilingua Fordítóiroda szakértői nagy tapasztalattal rendelkeznek a gépkönyvek fordításában, biztosítva, hogy minden technikai adat és utasítás pontosan és érthetően kerüljön át a célnyelvre.

A gépkönyvek fordítása során kiemelten fontos a pontos terminológia használata és a műszaki részletek pontos értelmezése. A Bilingua Fordítóiroda fordítói alapos műszaki ismeretekkel rendelkeznek, és képesek a legösszetettebb műszaki szövegeket is pontosan és hitelesen fordítani. Fordítóink folyamatosan frissítik tudásukat és konzultálnak szakértőkkel, hogy naprakészek maradjanak a legújabb technológiák és szakkifejezések terén.

Hívjon most!

Használati utasítások fordítása

A használati utasítások, vagy angolul user manual, elengedhetetlenek a fogyasztói termékek helyes és biztonságos használatához. Ezek a dokumentumok tartalmazzák a termékek működési elveit, beállítási és karbantartási utasításait, valamint a hibaelhárítási tippeket. A használati utasítások fordítása során különösen fontos, hogy a szöveg érthető és pontos legyen, hiszen a fogyasztók ezek alapján használják a termékeket.

A Bilingua Fordítóiroda tapasztalt fordítói nagy szakértelemmel fordítják a használati utasításokat, biztosítva, hogy minden információ helyesen és érthetően kerüljön át a célnyelvre. A használati utasítások fordításánál kiemelt figyelmet fordítunk a terminológiai pontosságra és a szöveg egyszerű, érthető megfogalmazására, hogy a felhasználók könnyedén megértsék és alkalmazzák az utasításokat.

A használati utasítások fordítása során A Bilingua Fordítóiroda fordítói különös figyelmet fordítanak a célközönség igényeire és nyelvi szokásaira. Minden fordítási projekt során szorosan együttműködünk ügyfeleinkkel, hogy a végeredmény minden szempontból megfeleljen az elvárásoknak és a felhasználói élmény optimalizált legyen.

Katalógusok fordítása

A katalógusok fordítása szintén A Bilingua Fordítóiroda egyik kiemelt szolgáltatása. A katalógusok fontos marketingeszközök, amelyek részletes információkat nyújtanak a termékekről és szolgáltatásokról. Az iparágtól függően ezek a dokumentumok tartalmazhatnak műszaki adatokat, termékleírásokat, árakat és egyéb fontos információkat, amelyeket pontosan kell átadni a célnyelven is.

A katalógusok fordítása során különösen fontos a szöveg érthetősége és vonzó megjelenítése. A Bilingua Fordítóiroda tapasztalt fordítói és lektorai gondoskodnak arról, hogy a fordítások nemcsak pontosak, hanem stilisztikailag is vonzóak legyenek. A katalógusok esetében kiemelten figyelünk a terminológiai pontosságra, a szöveg konzisztenciájára és a vizuális elemek helyes adaptálására is.

A Bilingua Fordítóiroda szorosan együttműködik ügyfeleivel a katalógusok fordítása során, hogy minden szempontból megfeleljenek az elvárásoknak. Szolgáltatásaink révén ügyfeleink biztosak lehetnek abban, hogy katalógusaik minden nyelven professzionális és meggyőző módon jelennek meg, hozzájárulva ezzel a sikeres nemzetközi marketingkampányokhoz és az üzleti növekedéshez.

Milyen nehézégeket rejt a műszaki szakfordítás?

A műszaki szövegek fordítása a jogi iratokhoz hasonlóan kiemelt szaktudást és odafigyelést igényel. Rengeteg a hibalehetőség, főleg, hogy két különböző nyelv szakzsargonját kell naprakészen és behatóan ismerni.

Munkánknak az egyik legnagyobb szakértlemet igénylő ága a műszaki szakfordítás. Mivel ezt a területet kiemelten jellemzi a specifikusság, gyakran mérnökök, folyamatosan fejlődő kollégák segítségére van szükség.

Ne kockáztasson! Súlyos következményekkel járhat egyetlen apró hiba is, ha műszaki szövegről van szó. Kérje ajánlatunkat műszaki szakfordításra vagy lektorálásra a következő telefonszámon:

Hívjon most!

 

Műszaki szempontból világunk rohamosan fejlődik. Világszerte naponta látnak napvilágot újabb és újabb technológiai fejlesztések, melyek átírják a szakszótárakat, évente több új lapot adva hozzájuk. Ami idén még újnak számít, az jövőre elavulttá válik. Ami ma helytálló definíció, az holnap felületes leírás vagy egyenesen téves meghatározás. Ezért fontos, hogy a műszaki szakfordítást az adott műszaki területre specializálódott, abban jelenleg is otthonosan mozgó szakfordító kolléga végezze.

A folyamatos átalakulás és bővülés mellett műszaki szakfordítás esetén tovább nehezíti a munkát a tény, mely szerint azonos iparágon belül is mutatkozhatnak terminológiai eltérések. Nagyon fontos például, hogy cégspecifikus szakkifejezések éppúgy szükségesek lehetnek bizonyos műszaki szövegek lefordításához, mint az adott terület általános szakzsargonjának egyedisége.

Nálunk biztosan találunk az Ön igényeinek megfelelő tudással rendelkező munkatársat. Jelentős létszámú, minden területet és nyelvet lefedő fordítógárdánk évtizedes tapasztalattal rendelkező, megbízható és lelkiismeretes szakemberek gárdája, akik szükség esetén csapatban dolgozva biztosítják a tökéletes végeredményt.

A műszaki szakfordítás komplex munka, melybe akár Ön, mint megrendelőt is be kell vonnunk, esetleg lektorálásra is szükség lehet. Önt azért lehet szükséges bevonnunk, mert a fentebb említett cégspecifikus kifejezésekkel kapcsolatban – amennyiben vannak ilyenek – Önnel vagy az Ön által megbízott munkatársával kell kommunikálnunk. Nem mulasztjuk el ezt a lépést, hiszen mindig a maximális ügyfélelégedettségre, a munka tökéletességére törekszünk. Több ezer elégedett és visszatérő ügyfelünk a bizonyítéka annak, hogy törekvésünk sikeres.

Mit ajánlunk Önnek?

 • Maximális szakértelmet
 • Több, mint 10 év tapasztalatra épülő gyakorlatot
 • Anyanyelvű szakfordítókat
 • Közel 42 nyelvet
 • Minőségi garanciát
 • Rövid határidők mellett is baráti árakat
 • Segítőkész ügyfélszolgálatot
 • Teljesen online ügyintézést
 • Igény esetén lektorálást
 • SOS fordítási lehetőséget
 • Folyamatos kapcsolattartást

Ha műszaki szakfordításra van szüksége, keressen minket bizalommal. Lehet az építőipari, hulladékgazdálkodási, vegyipari, építészeti, faipari, fémipari, elektronikai vagy informatikai fordítás, mi tökéletes végeredményt kínálunk az Ön által választott célnyelven.

De mindezeken kívül kereskedelmi, élelmiszeripari, szépségipari szövegeket éppúgy tökéletesen fordítunk, mint a gumigyártáshoz, mezőgazdasághoz, műszeriparhoz vagy épp megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó speciális műszaki szakszövegeket. A műszaki fordítások teljes palettáját lefedjük, folyamatosan fejlődő, a szakterminológiában naprakész munkatársaink segítségével.

Hívjon most a

+36 30/219 9300 számon

vagy kérjen ingyenes ajánlatot írásban, munkanapokon 1 órán belül válaszolunk levelére!

Az űrlap 3 db fájlt enged elküldeni, amelynek együttes mérete maximum 2,5 MB lehet és .txt, .doc, .docx, .pdf, .xls, .xlsx, png, .jpg, .zip vagy .rar formátumúnak kell lennie.
Nagyobb fájlokat a WeTransfer ingyenes alkalmazás segítségével tud átküldeni.

Csak csatolja a fájlt, adja meg a saját, illetve a mi e-mail címünket: info@bilingua.hu, majd kattintson a Küldés gombra.


Óriásfájlt küldök


2 GB méretig bármennyi és bármilyen formátú file küldhető.