Amikor profi szlovák-magyar fordító munkájára van szükség

Minőségi szlovák fordítás, szakfordítás, lektorálás a hét minden napján. Tolmácsolás és más szlovák nyelvi szolgáltatások Budapesten.

A szlovák-magyar fordító minden fordítási feladat elvégzésében segít. Legyen szó weboldal szövegekről, szerződésekről, üzleti levelekről, cégkivonatról, önéletrajzról vagy műszaki szövegekről, profi fordítóink rendelkezésre állnak. Sok esetben szükség lehet arra, hogy a lefordított dokumentum hiteles legyen, ami azt jelenti, hogy bélyegzővel kell ellátni. Ez igazolja azt, hogy a lefordított szöveg mindenben megegyezik az eredeti anyag tartalmával. Munkahelyeken, üzleti tárgyalásokon, orvosi intézményekben, konzulátusokon és más hivatalos intézményekben is így fogadják el a fordításban készült iratokat.

Mit érdemes tudni a szlovák nyelvről?

A szlovák nyelv az indoeurópai nyelvcsalád tagja, egészen pontosan a szláv nyelvek nyugati ágából származik. Kezdetben az ősszláv nyelv létezett, majd kialakultak az ószláv nyelvek is, amelyekből az összes többi szláv nyelv eredeztethető. A mai szlovák nyelv legközelebbi “rokonai” a cseh és a lengyel, amikkel sok hasonlóságot mutat. Szlovákián kívül, az Egyesült Államokban, a Cseh Köztársaságban, Szerbiában, Romániában, Lengyelországban, Írországban, illetve Kanadában is beszélik. Törvényileg hivatalos népcsoportnak számít a bécsi szlovák kolónia, de Romániában és a Kárpátalján is élnek anyanyelvű szlovákok. Világszerte több mint 6 millió ember használja a nyelvet. Bár Európa szerte nem annyira népszerű, mint például az angol, a német vagy a francia, mégis sokan keresnek fel minket szlovák-magyar fordító után kutatva.

Miben tudnak segíteni a szlovák-magyar fordítóink?

Ha röviden akarnánk választ adni erre a kérdésre, akkor azt mondanánk, hogy bármilyen fordítási feladatban lehet számítani a szakembereink segítségére. Sokan keresnek meg minket abból a célból, hogy lefordítsuk a weboldalukat, elkészítsük a cégkivonatuk szlovák változatát, lefordítsuk a bizonyítványaikat vagy megcsináljuk a bérleti, adásvételi szerződés idegen nyelvű példányát. Nagyon változó, hogy milyen fordítási feladatok kapcsán veszik fel velünk a kapcsolatot, de bármiről is legyen szó, mindenben segítünk, hogy a fordítás szakszerűen történjen meg. Sok esetben másképp nem is lehet, hiszen a hivatalos szervek nem fogadnak el olyan iratokat, amiket nem hivatalos fordítóiroda fordított le.

Orvosi dokumentumok fordítása

Egészségügyi, orvosi szakfordítás szlovák nyelvre. Kórházi, illetve magánrendelői kivizsgálások után kézhez kapjuk a leleteket, orvosi szakvéleményeket, amelyekkel aztán további egészségügyi intézményekbe kell menni. Gyakran előfordul, hogy ezek a dokumentumok hivatalos igazolásként szolgálnak. Például ezekkel bizonyítjuk az orvosi alkalmasságunkat vagy éppen ellenkezőleg, ezekkel az iratokkal tudunk felmentést vagy valamilyen pénzügyi támogatást kérni. Amennyiben szükség van a dokumentumok eredetivel megegyező fordítására, a szlovák-magyar fordító ez esetben is rendelkezésre áll.

Hivatalos szerződések, levelek fordítása

Szlovák jogi szakfordítás. Nem feledkezhetünk meg a szerződések, üzleti levelek fontosságáról sem. Nem számít, hogy magánszemélyként vagy vállalkozóként veszünk részt egy együttműködésben vagy valamilyen adásvételben, szükség lehet a hivatalos iratok lefordítására. Hogy néhány példát említsünk a sok közül, ott van a lakásbérlés, a ház- vagy gépjármű bérlés, az ajándékozás, átruházás, cégalapítás, munkavállalás, amelyekhez mindig készülnek igazoló dokumentumok. Az üzleti életben gyakran kapcsolatot kell tartani a külföldi anyacégekben, leányvállalatokban dolgozó főnökökkel, munkatársakkal. Ez azt jelenti, hogy napi vagy heti szinten kell levelezni velük. Amennyiben a másik cég Szlovákiában van vagy olyan területen, ahol szlovákul beszélnek az intézményben, akkor is szükség lehet egy profi szlovák-magyar fordító munkájára.

Műszaki szövegek fordítása

Sok esetben előfordul, hogy műszaki szakfordításra van szükség. Amikor például egy gépkönyvet, használati utasítást, kézikönyvet, kezelési útmutatót vagy műszer leírását kell lefordítani, akkor szintén szükség van egy profi szlovák-magyar fordító munkájára. Ez esetben olyan személyt kell megbízni a feladattal, akinek nagy tudása van műszaki területen, ismeri az előforduló szakkifejezéseket és a hivatalos fordításban is van gyakorlata.

Weboldal, honlap fordítása

Természetesen meg kell említenünk a magán-, illetve üzleti kézben lévő weboldalak fordítását is. Legyen szó egy portfólió vagy CV oldalról, esetleg vállalkozói weblapról, előfordulhat, hogy el kell készíteni az oldal szlovák nyelvű változatát is. Ha a szlovák vásárlók, ügyfelek, üzleti partnerek is a célközönségünkbe tartoznak, akkor elengedhetetlen, hogy számukra is olvasható legyen a weblap. A megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező fordítóink mindent megtesznek annak érdekében, hogy tökéletes végeredmény szülessen. Mit jelent ez? Úgy fordítják le a weboldalon lévő szövegeket, hogy azok tartalmukban teljesen megegyezzenek az eredetivel. Emellett pedig a nyelvi érthetőségre, helyesírási szabályok betartására is nagy gondot fordítanak.

Milyen a profi szlovák-magyar fordító?

Egy hozzáértő szakember anyanyelvi szinten ismeri a nyelvet. Nemcsak tökéletesen beszéli, hanem írásban is érti a nyelv logikáját, összefüggéseit. Nagy szókinccsel rendelkezik és ismeri a legfontosabb szakkifejezéseket is. Pontosan, precízen dolgozik, a munkájával mindig elkészül határidőre. Ezek a legfontosabb jellemzői egy profi fordítónak, aki a megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkezik. Természetesen nincs olyan, hogy valaki minden témát részletesen ismer. Munkatársaink között több szlovák-magyar fordító is van. Vannak, akik a műszaki területen vannak otthon, míg mások az orvosi vagy egyéb témájú szövegek fordításában brillíroznak. A ránk bízott fordítási feladatokat mindig arra a személyre bízzuk, aki tökéletes végeredménnyel tud szolgálni.

Milyen a tökéletes fordítás?

Erre a kérdésre egyszerű a válasz. A tökéletes fordítás tartalmilag teljes egészében megegyezik az eredeti szöveggel. Ha ez nem így lenne, akkor nem kaphatná meg a pecsétet, ami hivatalos fordítássá avanzsálja. Egy profi fordításról nehezen lehet megállapítani, hogy egy fordító készítette vagy sem. Ha olyan olvassa, aki anyanyelvi szinten érti, beszéli a szlovák nyelvet, nem tudja megmondani, hogy egy szlovák-magyar fordító munkáját tartja a kezében. Nincsenek benne logikátlan megfogalmazások, sem nyelvhelyességi vagy helyesírási hibák.

Mikor van szükség felülhitelesítésre?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy a hivatalos fordításokat minden országban elfogadják-e? Általában elfogadják, amennyiben hivatalos fordításról van szó. Hivatalosnak azt a fordítást tekintjük, amelyik rendelkezik az azt igazoló bélyeggel. Ugyanakkor fontos tudni, hogy Németországban, Ausztriában és más országokban is előfordulhat, hogy nem fogadják el az itthon készített hivatalos fordításokat. Ez ügyben mindenképpen a fordítás megrendelés előtt kell tájékozódni a befogadó szervnél. Sok esetben a záradékolás formája is eltérhet az itthon elfogadottól, így erre is érdemes rákérdezni.

A külföldi használatra szánt fordítások esetében szükség lehet a felülhitelesítésre. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrző szerv tanúsítja a felülhitelesítendő szerv aláírásának és bélyegzőjének valódiságát. A felülvizsgálás folyamata többféleképpen történhet. Amennyiben olyan országban kívánják használni a fordítást, ami aláírta az 1961. évi Hágai Egyezményt, akkor az okiratot Apostille tanúsítvánnyal látják el. A hitelesítés az okiraton elhelyezett vagy csatolt záradék formájában történik. Ha olyan országban kerül használatra, ami nem csatlakozott a Hágai Egyezményhez, akkor az iratok miniszteri felülhitelesítésére van szükség. Ez esetben a befogadó ország Magyarországon akkreditált külképviseletének felülhitelesítésével is el kell látni. A felülhitelesítés ilyenkor is záradék formájában valósul meg.

Felülhitelesítési kérdésekben hazánkban három szerv illetékes. Az egyik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, ami a bíróságok által kiállított dokumentumokról készített fordítások felülvizsgálatát végzi. A másik a Külgazdasági és Külügyminisztérium, ami a NAV és más szervek által kiállított dokumentumok, illetve köziratok fordításának felülvizsgálatáért felel. A harmadik pedig a Magyar Országos Közjegyzői Kamara. Ennek a szervnek a hatásköre a közjegyzők által készített iratok fordításának felülvizsgálata.

Részletekért hívjon most: 06 30 219 9300