A tolmácsok fontossága a bírósági eljárásokban

A jogi tolmácsolás a tolmácsolás egy olyan speciális fajtája, amely lehetővé teszi, hogy a különböző nyelveket beszélő emberek jogi vagy jogi asszisztensi környezetben beszéljenek. A jogi fordítási szolgáltatások a beszélt és leírt kommunikációval is foglalkoznak. Egy többnyelvű társadalomban a jogi fordítás és tolmácsolás elengedhetetlen az igazságszolgáltatáshoz.

A kommunikációs akadályoknak számos kedvezőtlen eredménye lehet, többek között az áldozattá válás is. Különösen a kitoloncolástól rettegő bevándorlókat fenyegeti rendkívüli veszély, hogy bűnözők célpontjává válnak, mert nem tudnak vagy nem akarnak ragaszkodni a rendőri védelemhez.

Miért fontos a pontos tolmácsolás?

A jogi szaknyelvet beszélő tolmács igénybevétele a büntetőjogi vizsgálat fontos része lehet minden esetben, amikor az egyének korlátozott nyelvtudással rendelkeznek. A pontos tolmácsolás lehetővé teszi a nyomozók számára, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek. Csökkenti a félreértések valószínűségét is, és segíti a fogvatartottakat a menedékjog vagy bevándorlási státusz igénylésében. Az eljárás során egy-egy szónak még nagyobb jelentősége van, mint más esetekben. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki büntethető, vagy büntetendő. Elég egy apróbb malőr, s a bíróság döntése teljesen másként alakulhat.

A jog lehetővé teszi, hogy tapasztalt jogi tolmácsok álljanak rendelkezésre azok számára, akiknek erre szükségük van. A bírósági jogi fordítási szolgáltatások mind az ügyészséget, mind a vádlottat segítik abban, hogy tisztességes és jó eredményt érjenek el.

Az emberi jogok európai egyezménye megköveteli, hogy a büntetőügyek vádlottjai megértsék az ellenük felhozott vádakat, hogy megfelelő védekezéssel rendelkezzenek. A bírósági tolmácsok biztosítják, hogy a vádlott megértse a bírósági eljárást és a vádakat. A nemzetek joga szerint még a leghírhedtebb háborús bűnösöket is megilleti ez a jog.

A jogi tolmácsolás nemcsak az alpereseket védi. A nyelv megértése az államot is segíti a törvények betartásában. Például az ügyek gyorsabban haladnak az igazságszolgáltatási rendszerben, ha kérésre tolmácsok állnak rendelkezésre.

A szakképzett fordítók és tolmácsok jelentősége:

  • A büntetőügyekben eljáró tolmácsoknak és fordítóknak oklevéllel kell rendelkezniük
  • Az eljárás hatékonyságát nagyban segíti, ha a tolmács megfelelő tapasztalattal rendelkezik
  • A jogi eljárások során történő tolmácsolás egy speciális szakterület. A jogi szakkifejezések és a jogrendszer országonként rendkívül eltérő. Azok az emberek, akik mind a forrás nyelvet, mind a cél nyelvet folyékonyan beszélik, segíthetnek kiküszöbölni azokat a nehézségeket, amelyekkel az egyének vagy a bíróságok szembesülnek a jogi eljárások során. Ugyanakkor az is hasznos, ha a tolmács ismeri az adott ország szokásait, bírósági gyakorlatát.

Amennyiben jogi eljárás során szeretne megfelelő tolmácsot találni, vegye fel velünk a kapcsolatot még ma.

Részletekért hívjon most: 06 30 219 9300!